Ismael Benito

Soy doctorando en ingeniería y profe associado en @UniBarcelona. Como buen catalán hago cosas, concretamente en @recercaprecaria, @EUiAUniversitat y @cjbcn.

@ismansiete

1.946

Tweets

871

Siguiendo

500

Seguidores

el Hombre Orquesta

Blog Personal y nada musical de Isman Siete (Ismael Benito)

Carta abierta por Sant Albert (y las fiestas de Física)

Reflexión

25 Marzo, 2015

La edad hace estragos, un día te ves escribiendo cartas abiertas de temas muy al azar. Próximo destino: ver como hacen obras (las que ahora nos brinda el Sr. Trias, por ejemplo). Sin más preámbulos os dejo el tocho:

 

Com a estudiant de la Facultat de Física, que porta el seu 6è any a la Facultat, donat que curso tant el Grau de Física com el d’EET, crec que és necessària una reflexió entorn de les Festes de la Facultat de Física, com tot en la vida real les festes tenen una evolució temporal, i ens trobem en un punt interessant de possible evolució. No es que em consideri un actor real per influir en el possible debat. Tanmateix, m’agradaria fer la contribució inicial al respecte. Passem a l’anàlisi.

Hi ha uns fets característics que haurien de ser vistos com a trets diferencials per descobrir l’evolució natural de les festes a Sant Albert:

– Partint de la Base que Sant Albert ha anat evolucionant durant el transcurs dels anys (cito aquí l’article de més rigor que s’ha trobat a una Planta8 en els últims anys: La Historia de la Festa, per l’Eva Llabrés i l’Aram Palahi, on es fa un recull de com ha variat St. Albert)

– Ha augmentat la projecció cap a l’exterior de la festa. En part això es fonamenta en laproactivitat de les Comissions de Festes a les xarxes socials, sobretot a partir de la generació 2009-2010, per tant el St. Albert de 2012 (en la qual vaig participar personalment). Però, també donat que l’Assemblea de Facultat a partir d’aquell mateix any va començar la seva implicació en la Festa, fet que la fa visible al moviment estudiantil de la Diagonal.

– Existeixen evidencies visuals de com ha evolucionat la quantitat de gent que assisteix a St. Albert. (Vídeos a Youtube on la població del 2007 a les 19 h és qualitativament equivalent a la de 2012 a les 11h). Com m’ho va fer notar en Toni Rubio (Promoció 2009-2010, cantant d’Oh Mònica!). Finalment, es va poder contrastar que el passat any a les 17h-18h l’afluència era massiva, i s’omplia completament el carrer de Pasqual i Vila.

– Donada la participació de l’Assemblea a la festa s’ha obert més el debat de model de festa, donat que es barregen les visions de com ha de ser una festa (amb clares contradiccions i conflicte d’interessos, com per exemple, la Gimcana). Però, de forma més àmplia a les mateixes associacions han pensat diferents formes d’adaptar la Festa (Club de Rol, Fisitrónica, entre altres)​. Inclús hi ha hagut intents d’organitzar els estudiants de les diferents enginyeries per participar d’una forma o un altra a St. Albert​. La massificació propicia que aquest debat s’hagi ampliat ja no al contingut sinó als espais. Hem pogut veure com l’últim any es van haver de readaptar els espais.

La massificació de Sant Albert és un fet evident. Davant d’aquest fet existiran tensions òbvies entre el Rectorat i l’Administració de Centre (FiQ), i entre l’Administració, els Deganats i els diferents organitzadors. Aquestes tensions propiciaran debats difícils de gestionar, i si es trobés un escenari sense consensos, es podria propiciar una negativa en la cessió de l’espai per la Festa. Sense més, faig una proposta que podria evitar aquests debats feixucs, però no està exempta en si mateixa de discussió pel canvi que suposa:

– Portar el concepte de “Festa de Dia” a la primavera. Utilitzar el dia de Sant Jordi (que té les mateixes característiques que Sant Albert: no lectiu) per fer una “Diada Cultural”, i per tant, sigui una festa local de Facultat, on es recuperin les activitats tradicionals que es duien a terme a Sant Albert. A més a més, en un futur (aquest any sembla massa just el calendari) es pot incloure la tradicional obra del Festival de Primavera dins aquesta jornada (sigui dins o fora de la Facultat).

– Apostar per una versió massificada de Sant Albert als voltants de la Facultat de Física. I prescindir de les instal·lacions de la UB (excepte per temes logístics). Caldria màxima implicació de l’Administració per poder fer una reserva d’espais públics com pot ser el carrer de Pasqual i Vila o la Plaça de la Badarrida (pàrquing sota la Facultat).

– Crear una Coordinadora Local per organitzar la “Diada Cultural”. On tinguin presència les Associacions que tradicionalment han organitzat activitats com “el concurs Friki”.

– Crear una Coordinadora que tingui en compte altres entitats de les facultats de Ciències UB que tenen com a dia festiu Sant Albert (model Festa Major UAB).

Pot ser, la proposta és agosarada i porta a canviar molts conceptes. Però pel que he pogut saber s’està convertint en una dinàmica habitual que les Comissions arranquen fluixes i no troben lloc on celebrar el Festival de primavera en les dates usuals. I per altra banda, si la tendència de Sant Albert segueix en augment, serà difícil assegurar la seguretat dels participants, i se solucionen així tensions amb l’Administració de Centre.

Aquí arriba la meva contribució a un debat que s’obrirà durant el pròxim any dins la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, i segurament, a la facultat veïna: Química.

 

La carta ha sido enviada al Decano de la Facultat de Física, a la actual Comision de Fiestas, a l’Asamblea de Física y Química, y también, a una lista con todas las asociaciones de la Facultat de Física. Mi último aporte a Sant Albert.

  

Ismael Benito Altamirano.
Basado en Wordpress y Bootstrap.